Україна і світ

Рідні полонених оборонців «Азовсталі» зустрілися з представниками Координаційного штабу

У Координаційному штабі відбулася чергова зустріч з родинами військовополонених за ініціативи ГО «Жінки зі сталі». Питання, пов’язані з перебуванням у неволі оборонців «Азовсталі», обговорювали з представниками Координаційного штабу, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національної поліції України та Національної гвардії України.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з полоненими.

Серед іншого, родичів полонених український воїнів цікавили фактори, які впливають на частоту обмінів. За словами представника Штабу, на процес звільнення військовополонених впливає ціла низка обставин, зокрема й стан справ на фронті та суспільна ситуація в середині України.

«Останнім часом ворог активізував інформаційні провокації з метою зруйнувати єдність українського суспільства. Фактично, росія використовує заручників як інструмент розхитування ситуації в нашій країні», — констатував представник Координаційного штабу. Водночас він додав, що робота над визволенням оборонців України не припиняється.

Під час обговорення гібридних загроз з боку росії в контексті теми військовополонених присутні погодились з необхідністю керуватись під час публічної поведінки, зокрема під час спілкування зі ЗМІ, інтересами захисників, аби не надавати ворогу підґрунтя для маніпуляцій та провокацій.

Близькі українських воїнів також цікавилися особливостями звернень громадян, котрі постраждали в неволі, до Європейського суду з прав людини. За словами представника Штабу, для звернення до ЄСПЛ передусім важлива доказова база: у достатньому для позову обсязі зібрати її, зазвичай, можливо лише після повернення особи з полону, хоча бувають і винятки. Так чи інакше, у Координаційному штабі надають відповідні юридичні консультації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами представника Уповноваженого ВРУ з прав людини, Україна як держава також продовжує стратегічну зовнішньополітичну діяльність з метою створення Міжнародного кримінального суду для розгляду та справедливого покарання за вчинені рф воєнні злочини.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-17 09:30:33