Україна і світ

На Сицилії затримали боса мафії Коза Ностра, який переховувався 30 років

На Сицилії заарештували найбільш розшукуваного боса мафії в Італії Маттео Мессіну Денаро, який переховувався від поліції близько 30 років. Його вважають босом мафії Коза Ностра.

Мессіну Денаро затримали у приватній клініці у столиці провінції Сицилія місті Палермо.

Італійські ЗМІ повідомили, що в операції з арешту мафіозі брали участь понад 100 військовослужбовців.

На відео, поширеному італійськими ЗМІ, видно, як люди стоять на вулиці та аплодують італійській поліції після арешту Мессіни Денаро.

У 1992 році Мессіну Денаро заочно засудили до довічного ув’язнення за численні вбивства. Йдеться, зокрема, про вбивство у 1992 році прокурорів та борців з мафією Джованні Фальконе та Паоло Борселліно, вибухи у 1993 році в Мілані, Флоренції та Римі, а також викрадення, тортури та вбивство 11-річного сина мафіозі.

Мессіна Денаро якось хвалився, що може “заповнити цвинтар” своїми жертвами.

Він також керував рекетом, незаконним викидом відходів, відмиванням грошей і торгівлею наркотиками для потужного організованого злочинного синдикату Коза Ностра. Повідомляється, що він був протеже Сальваторе Ріїна, глави клану Корлеоне, якого заарештували в 1993 році після 23 років пошуків.

Мессіну Денаро члени клану прозвали Дьяболік — ім’я невловимого злодія з серії коміксів. Він вважається останнім “охоронцем таємниць” Коза Ностри. Багато інформаторів і прокурорів вважають, що він володіє всією інформацією та іменами осіб, причетних до кількох найгучніших злочинів мафії, включаючи вибухи, в результаті яких загинули Фальконе і Борселліно.

Хоча Мессіна Денаро переховувався з 1993 року, вважалося, що він все ще віддавав накази своїм підлеглим з різних секретних місць.

Протягом десятиліть італійські слідчі часто були близькими, щоб спіймати Мессіну Денаро. Вони вели стеження за його рідними та близькими. Врешті у 2013 році правоохоронці заарештували його сестру Патріцію та кількох соратників. Було накладено арешт на підприємства, пов’язані з Мессіною Денаро.

Роками Мессіна Денаро був символом неспроможності держави досягти вищих ешелонів організованих злочинних синдикатів. МВС Італії назвало 16 січня надзвичайним днем, а арешт – “історичним результатом у боротьбі проти мафії”.

Прем’єр-міністр Італії Джорджіа Мелоні подякувала збройним силам за роботу із затримання “найважливішого члена мафіозного злочинного угруповання”, додавши: Це велика перемога для держави.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Ansa

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-16 16:36:02