Україна і світ

Україна за підтримкою Туреччини створює з рф гуманітарний коридор для повернення українських полонених

В Анкарі уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець провів триденні перемовин з російською стороною за участі турецького омбудсмена Шерефа Малкоча, після яких він повідомив про створення гуманітарного коридору, в межах якого можна буде більш ефективно здійснювати обміни полоненими та утримуваними особами. Зокрема йдеться про повернення додому важкопоранених, людей літнього віку, дітей, військових та цивільних громадян України.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

За словами пана Лубінця, під час зустрічі вдалося змусити росію визнати необхідність повернення в Україну важкопоранених осіб без жодних умов, як це вимагається ст. 110 Женевської конвенції. Українська сторона наголосила, що в даному випадку йдеться не про обмін, а саме про репатріацію і передали російській стороні список з іменами 800 важкопоранених українських військовослужбовців.

«Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися й починають виконувати, але визнали, що це дійсно є в Женевській конвенції», – зазначив український омбудсмен.

Окремими треками тривають перемовини про визволення цивільних українців, які перебувають в російському полоні ще з 2014 року – у цьому списку наразі налічується 377 осіб. Також піднімалося питання про порятунок політв’язнів кремля, в якому 158 українців, більшість з яких – кримські татари.

Відповідаючи на запитання про кількість цивільних, захоплених агресором в Україні з 24 лютого, Дмитро Лубінець зазначив, що станом на зараз до нього звернулося понад 20 тисяч сімей, які розшукують своїх рідних. «Це величезна кількість, і по цим громадянам України ще ніхто не порушував питання перед російською стороною. Ми це зробили», – зазначив Омбудсмен.

Окремий напрямок перемовин – повернення додому українських дітей, вивезених з нашої території на територію росії. Зокрема вирішується питання, як визволяти юних громадян України, щодо яких у країні-агресорі вже розпочався процес усиновлення чи вдочеріння.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дмитро Лубінець зазначив, що ідею створення гуманітарного коридору підтримав президент Туреччини, активну участь у цих перемовинах також бере лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-16 09:51:05