Україна і світ

Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

Ілюстративне фото

Україна отримала від Польщі партію з восьми тисяч терміналів супутникового інтернету Starlink для «Пунктів незламності».

В Україну надійшла друга частина допомоги для енергетичного сектора від азербайджанської компанії Azerenergy. У новій партії допомоги – 45 електростанцій резервного живлення потужністю від 94 до 150 кВА.

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що планує протягом двох місяців поставити Україні важкі бронетранспортери AMX-10 RC.

Польща та Литва закликають ЄС до санкцій проти атомного сектора росії.

Фінляндія буде приймати до 100 українських біженців з Естонії щотижня, оскільки можливості балтійської країни стають обмеженими.

Науково-технічні організації рф на 85% залежать від іноземного обладнання, що в умовах міжнародних санкцій зводить нанівець їх прагнення конкурувати з іноземними науково-дослідними закладами та створювати перспективні розробки.

За даними російського научно-ісслєдоватєльского інституту економіки, політики та права, середній вік обладнання в науково-технічній галузі становить понад десять років, а обладнання для астрономічних досліджень, ядерної фізики та фізики високих енергій, радіаційні аналітичні прилади вже використовується 18–29 років, при тому, що частка російських розробок в них складає менше 1%.

уряд рф відмовився надати 22 млрд руб на розвиток російської мобільної операційної системи «аврора» через її безперспективність.

уряд рф ухвалив підвищення ставки на оренду лісових ділянок 2023 року на 6% (хоча обіцяв на 3,9%), через що російські лісопромисловці втратять майже 3 млрд руб. За планом уряду до 2025 року оренда має збільшиться на 15,5% порівняно з 2022 роком.

Заготівля лісу 2022 року на рф знизилась на третину. За оцінками вятської торгово-промислової палати, 2023 року в регіоні очікується зменшення заготівлі на 30–50% через проблеми зі збутом та зниження цін на фанерну сировину та хвойний пиловник.

2022 року собівартість капітального будівництва на росії збільшилась на 37,1%.

На росії погіршується ситуація із забезпеченням населення ліками, зокрема несподівано виник дефіцит французького препарату «Сталораль», який використовується для лікування алергії від пилок дерев.

У білорусі військовозобов’язаним, які не пройшли звірку даних у військкоматах, погрожують заборонити виїзд із країни.

У білорусі продовжує збільшуватися загальна сума готівки, що перебуває в обороті. На початок грудня вона становила 6 млрд 893,6 млн рублів. Ця сума на 478,5 млн рублів більша, ніж місяцем раніше. Загалом за 2022 рік цей показник збільшився на 46%. Зростання готівки в обороті може опосередковано свідчити про включення нацбанком друкарського верстата.

У білорусі підняли ціни на скраплений газ, який відпускають для населення у малолітражних балонах. Востаннє ці тарифи підвищували у січні минулого року.

Кількість політв’язнів у білорусі збільшилася на 12 осіб. Вони звинувачуються або визнані винними за статтею про групові дії, які грубо порушують громадський порядок, заклики до санкцій, образу лукашенка. На сьогоднішній день у білорусі налічується 1445 політв’язнів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Служба зовнішньої розвідки України

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-15 06:07:28