Україна і світ

Протягом двох тижнів Нацполіція зафіксувала 4 тисячі воєнних злочинів рф

Про це повідомив під час брифінгу в Military Media Center Начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України генерал поліції третього рангу Олексій Сергєєв.

Національна Поліція ефективно документує всі воєнні злочини, які вчиняються на території держави військовослужбовцями рф та їхніми пособниками.

– За останні два тижні поліцією задокументовано 4 тисячі правопорушень цієї категорії або в середньому до 300 таких кримінальних проваджень щоденно, – зазначив Олексій Сергєєв.

Загальна кількість розпочатих кримінальних проваджень цієї категорії з початку широкомасштабного вторгнення досягла 58 тисяч. Переважно це порушення законів та звичаїв війни та посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.

Особлива увага приділяється фактам колабораційної діяльності, коли йдеться про громадян, які керуючись зрадницькими, меншовартісними ідеологічними переконаннями або за матеріальну винагороду свідомо ідуть на співпрацю з ворогом.

– За останні два тижні Нацполіція задокументувала 66 таких кримінальних правопорушень, загальна їх кількість категорії з початку широкомасштабного вторгнення зросла до 2300, – повідомив представник Нацполіції. – 60% цих проваджень, розпочатих за фактами колабораційної діяльності, кваліфіковано за ч. 3-8 ст. 111Кримінального кодексу України, що відноситься до тяжких та особливо тяжких злочинів.

Він нагадав, що згідно з частиною восьмою ст. 1111 – якщо дії колаборанта призвели до тяжких наслідків або до загибелі людей, то такі діяння караються позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі.

Протиправні діяння фігурантів зазначених проваджень переважно були пов’язані з намаганням впроваджувати стандарти освіти держави-агресора, передачею матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, добровільним обійманням посад у незаконних органах влади, зокрема, у судах та правоохоронних органах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Сергєєва, за останні два тижні поліцією відкрито кримінальні провадження на Харківщині відносно подружжя з Ізюмського району, які під час тимчасової окупації розповсюджували агітаційні матеріали та відкрито підтримували ворога. У цій же області відкрито провадження відносно мешканця міста Куп’янська, який добровільно обіймав посаду головного спеціаліста в адміністрації окупаційної влади. На Донеччині – відносно жительки Маріуполя, яка добровільно обіймала посаду заступника директора загальноосвітньої школи та спроваджувала стандарти держави-терориста. Також повідомлено про підозру мешканцю цього ж міста, які обіймав посаду проректора з наукової роботи Приазовського державного технічного університету. Вчора на Донеччині відкрито кримінальне провадження відносно жителя Красногорівки, який обіймав посаду першого проректора Маріупольського державного університету.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-12 13:11:47