Україна і світ

Неформальна освіта в системі Міністерства оборони України: видано наказ оборонного відомства

Міністерство оборони України видало наказ від 04.01.2023 № 7 про неформальну освіту в системі військової освіти на період 2023—2024 роки, а саме «Про організацію і проведення курсів професійної військової освіти та курсів підвищення кваліфікації у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти і закладах фахової передвищої військової освіти у 2023—2024 роках».

Наказ розроблено Департаментом військової освіти і науки МОУ з метою забезпечення безперервного професійного розвитку особового складу системи Міністерства оборони України, актуалізації його знань, умінь та навичок, необхідних для виконання посадових обов’язків, просування по службі, а також задля подальшого комплектування посад компетентними фахівцями з відповідним рівнем освіти та кваліфікації.

У нормативно-правовому акті регламентовано умови добору кандидатів на навчання на курсах професійної військової освіти та курсах підвищення кваліфікації, визначено порядок їх направлення для проходження підготовки, особливості організації планування навчання на відповідних курсах.

Підготовка та підвищення кваліфікації (допідготовка, перепідготовка) військовослужбовців Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, працівників Збройних Сил України, державних службовців апарату Міністерства оборони України та Збройних Сил України здійснюватиметься у відповідності з Каталогами курсів та Розрахунками чисельності слухачів.

Загалом наказом передбачено здійснення підготовки відповідно до каталогів:

  • курсів професійної військової освіти у ВВНЗ та ВНП ЗВО;
  • курсів підвищення кваліфікації (допідготовки, перепідготовки) у ВВНЗ, ВНП ЗВО та ЗФПВО;
  • заходів безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників, які проводяться в Українській військово-медичній академії.

Крім того, протягом 2023—2024 років викладачі початкової загальновійськової підготовки та викладачі (інструктори) базової загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву матимуть змогу підвищити власну кваліфікацію у військових вишах та закладах фахової передвищої військової освіти системи Міністерства оборони України.

Згідно з наказом замовники підготовки і підвищення кваліфікації визначають вимоги до професійних компетентностей та результатів навчання здобувачів професійної військової освіти та слухачів курсів підвищення кваліфікації, спільно з начальниками ВВНЗ, ВНП ЗВО та ЗФПВО організовують розроблення (уточнення) та затвердження освітніх програм курсів професійної військової освіти, навчальних планів-програм курсів підвищення кваліфікації (допідготовки, перепідготовки), необхідної навчально-методичної документації для забезпечення освітнього процесу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

З прийняттям зазначеного наказу втрачає чинність наказ Міністерства оборони України від 30 листопада 2020 року № 448 «Про організацію та проведення курсів професійної військової освіти та підвищення кваліфікації військовослужбовців та працівників Збройних Сил України у 2021–2022 роках».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-10 10:51:03