Україна і світ

36,56 грн/$: вперше з початку війни НБУ підвищив курс долара до гривні

Національний банк України 21 липня, вперше за майже п’ять місяців повномасштабної війни, скоригував офіційний курс долара до гривні, збільшивши його на 25% – до 36,5686 грн. З 24 лютого він був зафіксований на рівні 29,25 грн/$.

Регулятор пояснив цей тим, що під час війни змінилися фундаментальні характеристики економіки України, а долар США зміцнився щодо інших валют.

– Такий крок дозволить збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни, – кажуть в НБУ.

Офіційний курс гривні до долара й надалі буде фіксованим.

– За умов високої невизначеності, зумовленої війною, фіксований офіційний курс до долара США є основним якорем стабілізації очікувань та ключовим засобом виконання пріоритетних цілей НБУ. Вони полягають у забезпеченні цінової та фінансової стабільності, що є важливою передумовою відновлення економіки, – додали в пресслужбі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За оцінками НБУ, корекція офіційного курсу гривні матиме лише обмежений вплив на прискорення темпів зростання цін, зумовлене останні місяці насамперед наслідками війни для пропозиції товарів і послуг та вартості логістики, а також динамікою цін на світових товарних ринках

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-21 13:38:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин