Україна і світ

Харчування у холодну пору: на що зробити акцент

Харчування у холодну пору: на що зробити акцент

З настанням холодів важливо звертати більше уваги на кількість і якість жирів у харчуванні, які виконують безліч функцій в організмі людини.

Про це розповіла дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у Facebook.

З її слів, те, що правильне харчування і жири несумісні, бо псують фігуру – міф. Організм людини потребує жири, тут важливо не переборщити і вибирати жири правильно.

Приблизно третя частина щоденних калорій повинна надходити з жирами – на 1 кг ваги людини нормальної комплекції це складе близько 1 граму жиру. Тобто норма становить не більше 60-70 грамів жиру щодня.

via GIPHY

Раціон буде збалансованим, якщо його калорійність забезпечується у таких пропорціях:
– вуглеводи складають 55-60%, зокрема, “прості” вуглеводи (не більше 10%);
– білки – 15-20%,
– частка жирів – 25-30%.

Щоденний раціон повинен містити рослинні і тваринні жири в рівних пропорціях.

Вміст жиру в повсякденних продуктах:

– 2 столові ложки рослинної олії це 25 г жиру;
– 20 г вершкового масла містять 15 г жиру;
– 100 г сиру 5% або 30 г сиру 17% жирності частка жиру складе 5 г;
– в склянці молока або кефіру (жирністю 3,2%) буде міститися 8 г жиру;
– в нежирній яловичині (100 г) жир складе 17 г;
– в рибі середньої жирності (порція 140 г) – 5-10 г жиру.

До продуктів, які містять корисні для організму жири, також входять: горіхи, оливки, авокадо, рослинні олії (кукурудзяна, льняна, соняшникова, соєва, оливкова), лосось, макрель і сардини.

Харчування у холодну пору: на що зробити акцент

Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров’я.

Джерело Телеканал новини «24»
11.10.2018
ПОДІЛИТИСЬ НОВИНОЮ:

Close