Україна і світ

Вибори в Україні під час війни – Данілов пояснив, чому їх не можна проводити

Ідея про вибори в умовах воєнного стану викликає багато запитань. Адже військовослужбовці на фронті навряд чи могли б взяти в них участь.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв’ю виданню Українська правда.

Він нагадав, що виборчий процес має бути справедливим. І держава повинна забезпечити можливість голосування для всіх без винятку громадян.

– Мені складно уявити, як будуть голосувати хлопці і дівчата, які сьогодні знаходяться під Бахмутом, які знаходяться сьогодні на інших ділянках фронту. Як це фізично зробити? А якщо вони не будуть голосувати, тоді це несправедливо. Вони захищають нашу країну. От вони мають кинути і кудись іти голосувати чи як? Хто собі як це уявляє? – зазначив Данілов.

За його словами, так само є питання із голосуванням українців, які тимчасово виїхали за кордон через війну.

Секретар РНБО додав, що тут виникає багато запитань, які потребують відповіді.

Данілов запевнив, що ніхто не дозволить проводити в Україні вибори “в несправедливий спосіб”.

Вибори в Україні: які заяви лунали

Як відомо, спочатку про вибори заговорив президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс. Він заявив, що Україна має забезпечити чесні, вільні вибори президента та Верховної Ради, навіть за умови воєнного стану.

У відповідь на це Олексій Данілов нагадав, що під час війни жодних виборів в Україні бути не може.

Наприкінці липня спікер ВР Руслан Стефанчук заявив, що заборони проводити вибори під час воєнного стану “в Конституції немає”. Вона прописана в законі Про правовий режим воєнного стану (ст. 19).

Згодом Стефанчук пояснив свою заяву. Він запевнив, що вибори можуть відбутися вже після перемоги, проте для цього потрібно вносити зміни в законодавство.

Як відомо, воєнний стан та загальна мобілізація в Україні продовжені до 15 листопада 2023 року. Згідно із законодавством, в цей час заборонено проводити вибори президента та парламенту.

А в Конституції України (ст. 83) прописано, що під час воєнного стану повноваження Верховної Ради продовжуються до першого засідання першої сесії ВР, обраної після його скасування.

Джерело: Українська правда

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-10 16:49:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин