Україна і світ

Вибори у Хорватії до парламенту 2024 – результати і хто переміг

На парламентських виборах у Хорватії 17 квітня перемогу здобула партія Хорватський демократичний союз (ХДС), яку очолює прем’єр-міністр країни Андрей Пленкович.

Про це повідомляє хорватське видання Dnevnik.

Результати виборів у Хорватії 2024

За попередніми підрахунками 99,79% голосів з виборчих дільниці, партія ХДС отримує 61 місце у парламенті країни.

Зараз дивляться

Опозиційна Соціал-демократична партія (СДП) президента Зорана Мілановича посіла друге місце з 42 місцями, а третє місце дісталося правому Вітчизняному руху – у них 14 місць.

Водночас, отриманих ХДС місць у парламенті недостатньо для формування коаліції. ЗМІ пишуть, що Пленкович після кінцевих результатів розпочне “потенційно важкі коаліційні переговори щодо формування більшості”.

— Ми продовжимо нашу політику, яка протягом останніх восьми років захистила хорватських громадян від криз, зберегла хорватську економіку, дозволила досягти ряду стратегічних цілей, – сказав Пленкович, уникнувши запитань журналістів щодо коаліції, повідомила DW.

ХДС здебільшого домінує в політиці Хорватії з моменту здобуття країною незалежності від Югославії в 1991 році.

Чинний прем’єр-міністр країни Пленкович обіймає посаду глави уряду Хорватії з 2016 року. Він є проєвропейським та підтримує Україну у її протистоянні російській агресії.

Тоді як опозиція не підтримує Київ. Газета The Guardian називає її лідера Мілановича – “відвертим популістом, який виступає проти допомоги ЄС Україні”.

Перед виборами також було побоювання, що в разі перемоги партії президента, Хорватія може приєднатися до більш дружніх до Москви членів ЄС, таких як Угорщина і Словаччина.

парламентські вибори, Хорватія

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-18 16:27:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин