Україна і світ

Українці почнуть отримувати повістки поштою: постанова Кабміну

Фото: Міноборони

В Україні повістки для військовозобов’язаних чоловіків почнуть надсилати через пошту. Повістка тепер вважатиметься належно врученою в певних випадках, навіть якщо людина фізично її не отримала.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів №560 про Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації й на особливий період.

Повістки в Україні почнуть розсилати поштою

Згідно з новою постановою Кабміну, повістки почнуть надсилати через 60 днів після набрання чинності указу президента України про оголошення мобілізації.

Зараз дивляться

Протягом цих 60 днів резервісти та військовозобов’язані зобов’язані уточнити військово-облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет або ТЦК за місцем своєї реєстрації або місцеперебування.

Повістки чоловікам про виклик до ТЦК з повідомленням про вручення на адресу місця проживання можуть надіслати після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення військово-облікових даних.

Якщо ж резервіст або військовозобов’язаний не уточнить адресу проживання, тоді повістку йому надішлють на адресу зареєстрованого або задекларованого місця проживання.

Коли повістка вважатиметься належно врученою

Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) ТЦК у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку вважатиметься:

  • день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення;
  • день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення військово-облікових даних;
  • день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову одержати поштове відправлення;
  • день проставлення відмітки про відсутність громадянина за адресою задекларованого чи зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншу адресу місця проживання.

Повістка про виклик до ТЦК надсилається не пізніше ніж протягом наступного дня після підпису повістки відповідним керівником.

Водночас день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше 14-го дня від надсилання повістки поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Очільник Адвокатського об’єднання Кравець і партнери, адвокат Ростислав Кравець Фактам ICTV пояснив, що тепер повістка поштою вражатиметься врученою, навіть якщо людина фактично не отримала її на руки.

– Так, фактично відповідно до змін, які були внесені в закон, вона буде вважатися врученою, якщо центр комплектування направив цю повістку за відомим йому останнім місцем проживання, перебування чи у зв’язку з оновленням даних, наприклад, електронну пошту особа надала і місце свого проживання. Тобто якщо вона направлена за цією адресою, – пояснив Ростислав Кравець.

Відмова від отримання повістки

У постанові Кабміну йдеться, що в разі відмови представником, уповноваженим вручати повістки, складається акт відмови. Його підписують щонайменше два члени групи оповіщення, а потім оголошують громадянину.

Акт відмови від отримання повістки подають керівнику районного (міського) ТЦК і СП, а також реєструють там, щоб притягнути людину до адміністративної відповідальності.

У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, має право провести адміністративне затримання та доправити громадянина до ТЦК на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-20 22:22:08

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин