Львівський портал

У Білому домі підтвердили, що вже давали Україні далекобійні ATACMS

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Україна вже отримала далекобійні ракети ATACMS у межах попереднього пакета військової допомоги. Про це він сказав під час брифінгу в Білому домі 24 квітня, повідомляє Європейська правда.

Салліван підтвердив, що в лютому президент США Джо Байден доручив «передати Україні значну кількість ракет ATACMS для використання в межах суверенної української території».

«Ці поставки почались у березні в межах пакета PDA (механізм, який дозволяє президенту США передавати зброю з армійських складів, – ред.), який президент схвалив 12 березня, і ці ракети прибули в Україну», – додав він.

Радник Байдена зауважив, що рішення щодо ATACMS Вашингтон ухвалив після того, як Росія застосувала балістичні ракети з Північної Кореї проти України та почала масовані обстріли цивільної інфраструктури.

Також Салліван повторив, що головною причиною ненадання Україні ATACMS раніше були «занепокоєння щодо власної бойової готовності», але їх подолали завдяки замовленню значної партії цих ракет у виробника.

«І, як наслідок, ми можемо продовжувати поставки ATACMS із одночасним збереженням бойової готовності американських сил», – підсумував він.

Зазначимо, американські ЗМІ з посиланням на джерела напередодні стверджували, що Україна отримала ATACMS у межах попереднього пакета військової допомоги на 300 мільйонів доларів, оголошеного в березні, й уже щонайменше двічі застосувала їх по російських цілях в тимчасово окупованому Криму та Запорізькій області.

Як повідомляв Львівський портал, 20 квітня Палата представників США проголосувала за законопроєкт щодо військової допомоги Україні, який передбачає майже 61 млрд доларів. На схвалення американської допомоги Київ чекав пів року.

23 квітня законопроєкт схвалив також і Сенат, на наступний день документ відразу підписав президент США. При цьому Джо Байден запевнив, що поставки зброї почнуться невідкладно.

Пентагон того ж таки 24 квітня оголосив новий пакет військової допомоги для України на мільярд доларів. До нього увійшли ракети і снаряди, БМП Bradley, броньовані машини MRAP і Humvee тощо.

Тим часом президент Володимир Зеленський після розмови з американським лідером заявив, що у питанні щодо ракет ATACMS «всі крапки розставлені».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-04-25 08:45:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин