Львівський портал

Театр Заньковецької запрошує на дві прем’єри: репертуар на травень

Національний театр імені Марії Заньковецької у травні готує відразу дві прем’єри: біографічний мюзикл «Червона рута» про Володимира Івасюка та трагікомедію «Буря» за Шекспіром. Загалом у травневому репертуарі – 31 вистава. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі театру.

 «Червона рута» (прем’єра)

  • Коли: 11, 12, 24, 25, 26 травня
  • Де: Велика сцена
  • Квитки – за цим посиланням

«Майже біографічний, майже мюзикл» – так визначає жанр вистави режисер та генеральний директор-художній керівник театру Максим Голенко. У рік 75 річниці з дня народження Володимира Івасюка він ставить виставу «Червона рута», що присвячена композиторові.

Режисер зізнається, що задумав постановку, як тільки очолив театр у Львові влітку минулого року. Також малознаним є факт, що Івасюк писав музику для вистави театру імені Марії Заньковецької ще в 1970-х.

Роль Володимира Івасюка виконує Марк Дробот, заслужений артист України і переможець V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» (2023) у номінації «Краща чоловіча роль».

Авторка тексту – Наталка Ворожбит, популярна драматургиня, лауреатка Національної премії України, твори якої ставлять в Україні та закордоном. Вона адаптувала для цієї постановки текст власного кіносценарію: події охоплюють різні роки життя Володимира Івасюка: від навчання до його загибелі. Розквіт кар’єри, творчі пошуки й переслідування, популярність та найближче оточення – вистава розкриватиме різні грані життя та творчості композитора.

«Постановка буде масштабною і музичною, адже задіяний майже повний акторський склад та музиканти оркестру театру, а також запрошені актори», – анонсують заньківчани.

 «Буря» за трагікомедією Шекспіра (прем’єра)

Buria 1920kh1080

  • Коли: 19, 21 травня
  • Де: Сцена «Стрих»
  • Квитки – за цим посиланням

Цьогоріч світ відзначає 460 років з ймовірної дати народження Вільяма Шекспіра. Національний театр імені Марії Заньковецької готує прем’єру «Бурі» за останньою п’єсою англійського драматурга. Головну роль виконуватиме відомий актор театру і кіно Олег Стефан, що працює у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Заньківчани продовжують запрошувати до співпраці відомих українських режисерів, тож цю постановку ставитиме харківська режисерка Оксана Дмітрієва – лауреатка премії «Woman in Arts» (2024), головна режисерка Харківського державного академічного театру ляльок імені В. Афанасьєва. Цю співпрацю у театрах називають можливістю разом творити мистецтво під час війни.

За сюжетом Просперо з донькою відбуває вигнання на дикому і неприступному острові – тут він і володар, і диктатор. Все змінює буря: кораблетроща закинула на острів вельмож – правителів країн далеких та давніх недругів Просперо, що відібрали у нього владу та свободу.

Режисерка Оксана Дмітрієва так розповідає про майбутню прем’єру: «Це сумна казка для дорослих про те, що людство не може подорослішати, про манію величі та цей божевільний світ».

«Вороги. Історія любові»

vorohy na sayt A4 scaled 1

  • Коли: 31 травня
  • Де: Велика сцена
  • Квитки – за цим посиланням

Трагікомедія «Вороги. Історія любові» за романом єврейського письменника Іцхака Башевіса Зінґера вирізняється заплутаним любовним «квадратом» і винятковим акторським складом.

Єврейське подружжя Германа та його «воскреслої» дружини Тамари, які поодинці врятувалися від розстрілу нацистами, зустрілися у Нью-Йорку. Виявилося, що Герман знову одружений на полячці Ядвізі, що переховувала його під час війни, однак і їй він зраджує з Машою.

Дружину головного героя Германа грає Римма Зюбіна – відома українська актриса театру і кіно, телеведуча, знана глядачам за роллю Дарини у фільмі «Гніздо горлиці», за яку отримала низку премій міжнародних кінофестивалів. Роль Германа виконує актор театру, заслужений артист України Юрій Хвостенко. Жінок Германа грають неповторні Оксана Цимбаліст, Діана Каландарішвілі, Анастасія Євтушенко, Інна Калинюк.

Поза тим, що на сцені вирують пристрасті, ця вистава розповідає про людей, які пережили війну, загоєння ран та співіснування із травмами.

Вистави на камерних сценах театру

  • Де: Камерна сцена, Сцена «Стрих», Блакитна зала
  • Квитки – за цим посиланням

У театрі імені Марії Заньковецької функціонують три малі сцени: Камерна сцена, Сцена «Стрих» та Блакитна зала. Вистави розраховані до 80 глядачів і мають особливу атмосферу більшої зануреності й навіть взаємодії з акторами на сцені.

У репертуарі Камерної зали – українська класика: «Катерина» Т. Шевченка та «Valse Melancolique» O. Кобилянської, воєнна драма «Життя P.S.» ветеранки В. Бурлакової й комедія про ухилянтів «Тюбік» І. Феофанової та ін.

Сцена «Стрих», що знаходиться у мансардному приміщенні на 4 поверсі театру, має у репертуарі три популярні постановки за текстами сучасних українських авторів: «Доця» Тамари Горіха Зерня, «Я, “Побєда” і Берлін» Кузьми Скрябіна і «Жадан. Я буду твоїми очима» С. Жадана.

До Блакитної зали запрошують у «театр в квартирі» – постановку п’єси сучасної бельгійської авторки Амелі Нотомб у перекладі Соломії Гриценяк.

А вже у червні у театрі імені Марії Заньковецької вперше презентують імерсивну виставу, яка буде розгортатися одразу у трьох просторах. У глядачів буде можливість зануритися у історію «Кайдашевої сім’ї», буквально проходячи її разом з акторами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-04-25 15:08:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин