Україна і світ

Степ Асканії-Нови у разі знищення вже не відновити – співробітниця

Учений секретар біосферного заповідника Асканія-Нова Наталя Корінець завила, що якщо заповідний степ, який є унікальним, росіяни знищать, то відновити вже не можна буде.

Про це Наталя Корінець розповіла УНІАН.

Асканія-Нова на початку війни

За словами Наталі Корінець, на самому початку повномасштабного вторгнення на території заповідника не було боїв, також не було постійної дислокації російських військ. Вперше окупанти з’явилися 5 березня. Шукали військові частини ЗСУ та “озброєних бандерівців”.

Зараз дивляться

В окупації жилося важко, адже закінчувалися корми для тварин. Тоді держава припинила фінансування цих статей витрат. На допомогу прийшли благодійники: гроші пересилали на приватні рахунки і після вже купували корми у місцевих фермерів.

Впродовж 13 місяців після початку повномасштабного вторгнення заповідник зміг запастися кормами на рік вперед, яких вистачило до лютого 2024 року.

На початку жовтня 2022 року росіяни розмістили свої війська в селищі Асканія-Нова. Російська пропаганда писала, що у селищі начебто знайшли сховища зі зброєю та працювала біологічна лабораторія.

Чи було полювання у заповіднику?

За словами Наталі Корінець, доходила інформація, що росіяни вбивали фазанів, які жили в дендрологічному парку. З жовтня 2022 року поставили там свою техніку.

– На більшу частину території парку окупанти заборонили доступ, тому, що там відбувається – ми не знаємо. Може, вони і справді там знищують птахів чи зайців. Але копитних на території дендрологічного парку немає, і та інформація, яка час від часу з’являлася у Телеграм-каналах про те, що вбивають копитних в Асканії-Новій, не відповідає дійсності, – наголосила Наталя Корінець.

Вивезення тварин до Криму та Ростовської області

Співробітниця заповідника розповіла, що за час окупації росіяни три вивозили тварин.

Так званий директор заповідника уклав декілька договорів про співробітництво з ростовським зоопарком. Власник Ялтинського зоопарку Казка і парку левів Тайган також заявив, що підписав договір із заповідником Асканія-Нова.

На початку грудня 2023 року вивезли сім копитних тварин, серед них – дві особини коней Пржевальського.

– У березні 2024 року вивезли до окупованого Криму три особини сірої української худоби, а буквально два тижні тому – ще трьох зебр, – розповіла учений секретар біосферного заповідника Наталя Корінець.

Вона зауважила, що хоч такі дії окупантів є незаконними, проте вивезення видів у такій кількості не становить небезпеки.

Небезпеки для існування заповідника

За словами співробітниці Асканії-Нови, якщо ЗСУ вдасться відвоювати Херсонську область, а Крим – ні, то росіяни зможуть дистанційно мінувати територію заповідника. Тобто ніхто не може передбачити, що відбуватиметься на цій території.

Якщо зруйнуються огорожі, тварини повибігають, і загинуть на мінних полях або від спраги, тому що навколо немає відкритих джерел води, зауважує Наталя Корінець.

– Ще одним з факторів є пожежі. Від початку окупації на території заповідника сталося 46 пожеж, більша частина з них – на території буферної зони та антропогенних ландшафтів. Але безпосередньо в заповідній зоні теж були серйозні пожежі, згоріло понад 2000 гектарів. Зокрема, внаслідок падіння уламка ракети чи КАБа загорівся степ, де пасуться наші копитні, – розповіла учений секретар біосферного заповідника.

Тоді вогонь загасили, та за кілька днів сталася пожежа на іншій ділянці степу. Щоб зупинити вогонь, землю орали, а так робити не можна.

Наталя Корінець зауважила, що зоопарк і дендрологічний парк з часом можна буде відновити. А степ – це така цінність, яку раз втратиш, і потім вже не відновиш, наголосила співробітниця заповідника.

Асканія-Нова – найбільший степовий заповідник Європи, площа якого становить 33 тис. га.

Джерело: УНІАН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-11 13:14:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин