Україна і світ

Що зміниться для українців з 1 травня 2024

В останній місяць весни набирає чинності важливий закон про мобілізацію. Деяким пенсіонерам мають перерахувати пенсії. Важливі зміни у ПДР з 1 травня чекають і на водіїв.

Що зміниться для українців з 1 травня, читайте на Фактах ICTV.

Закон про мобілізацію набуде чинності з 18 травня, повідомляє офіційне видання Голос України.

Зараз дивляться

Основні положення закону про мобілізацію:

Які правила вручення повісток, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Старт НМТ

gettyimages 872024656

Getty Images

Міносвіти і науки затвердило календарний план проведення у 2024 році національного мультипредметного тесту (НМТ).

Тестування проходитиме:

  • основні сесії: 14 травня – 25 червня;
  • додаткові сесії: 11–19 липня.

Передбачено два періоди реєстрації для участі в НМТ:

  • основний етап реєстрації – з 14 березня до 11 квітня включно;
  • додатковий період – з 10 до 15 травня (для тих, хто не зміг з поважних причин зареєструватися під час основного періоду, або ж ті, кому відмовили в реєстрації. Зміни до реєстраційних даних можна буде внести до 19 травня).

З 8 травня зареєстровані учасники основних сесій НМТ зможуть завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення на проведення НМТ. Учасники додаткових сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування з 8 липня.

Інформацію про результати основних сесій НМТ опублікують в персональних кабінетах учасників до 2 липня, додаткових сесій – до 26 липня.

Реєстрація на ЄВІ у 2024 році

Основний етап реєстрації для участі в єдиному вступному іспиті (ЄВІ) буде проходити з 7 до 29 травня включно. Реєструватимуть у приймальних комісіях вишів, де набиратимуть до магістратури.

Абітурієнти отримають екзаменаційні листки з логіном і паролем для доступу в кабінет учасника на порталі Українського центру оцінювання якості освіти.

Додатковий період реєстрації триватиме з 17 до 21 червня. Це дасть змогу скласти екзамени тим, хто не зможе цього зробити в травні.

Що зміниться у ПДР з 1 травня

chevrolet spark 1736189 1280

pixabay

Українські водії з 1 травня за межами населених пунктів мають рухатись з увімкненими фарами в будь-яку пору доби та року.

Уряд минулого року вніс зміни до правил дорожнього руху, а саме у пункт 9.8, щодо сезонного увімкнення ближнього світла фар.

Раніше водії зобов’язані були тримати фари увімкненими в період з 1 жовтня по 30 квітня. Тепер ці проміжки скасовані. Цю практику запозичили в країнах ЄС.

За порушення норми передбачено штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів

Уряд спростив для ветеранів війни і членів їхніх сімей призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП). Відповідну постанову члени Кабміну ухвалили 27 грудня 2023 року, проте передбачили чотиримісячний період для технічних доопрацювань інформаційних систем. Тобто порядок запрацював 27 квітня 2024 року.

Що передбачає постанова:

  • якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільг на ЖКП, – з травня 2024 року це зможуть зробити члени його родини;
  • можна подавати єдину спрощену заяву – про взяття на облік як пільговика і про надання пільг;
  • частину даних для призначення пільг Мінсоцполітики та Пенсійний фонд братимуть з інформаційних систем державних органів;
  • можливе подання спрощеної заяви, крім паперової, також в електронній формі, зокрема, через Дію.

Перерахунок пенсій

elderly man 7308962 1280

pixabay

У травні частині пенсіонерів проведуть перерахунок пенсій. Пенсії зростуть для тих, хто старше 70 років, а розмір їхніх виплат нижче за 10 340,35 грн.

Які надбавки передбачено:

  • пенсіонерам від 70 до 74 років – 300 гривень;
  • пенсіонерам від 75 до 79 років – 456 гривень;
  • пенсіонерам від 80 років – 570 гривень.

Виплати пенсіонерам від ООН

Українські пенсіонери, які проживають на територіях активних бойових дій або можливих бойових дій, матимуть змогу у травні та червні отримувати додаткові гроші від ООН. Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Виплати будуть отримувати пенсіонери у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, які відповідають умовам програми.

Сума виплат дорівнює різниці між 3 250 гривень та сумою пенсії, яку пенсіонери отримують зараз.

Призначення субсидій

ily0v6e

Фото: Pixabay

З 1 травня житлові субсидії на неопалювальний сезон для більшості одержувачів призначать автоматично – до 30 квітня 2025 року. Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Проте серед отримувачів субсидій є ті, кому субсидію призначать за їхніми заявами та декларацією про доходи та витрати.

На наступний сезон житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • заявник орендує житлове приміщення, за яке сплачує комунальні послуги;
  • у домогосподарстві живуть внутрішньо переміщені особи;
  • кількість осіб, які фактично проживають, менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Субсидія на неопалювальний період надається й тим, хто має право на виплату, але впродовж опалювального сезону сума платежу за комунальні послуги та витрати на управління багатоквартирним будинком не перевищує соціальних норм. Тобто під час опалювального сезону субсидія становить 0 гривень.

Якщо заяву на субсидію подати після початку неопалювального сезону, виплати будуть нараховувати з місяця подання документів, але не раніше.

Пільгова ціна на газ і світло

Уряд затвердив постанову про пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа.

Також Кабмін подовжив термін дії пільгової ціни на електроенергію для населення – 2,64 грн за кіловат. Пільгову ціну на світло продовжили до 31 травня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-29 07:00:59

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин