Україна і світ

Розпочалась передача майна Межигір’я в державне управління

Спеціальна адміністрація парку-пам’ятки Межигір’я спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА) 1 травня розпочали передачу у державне управління арештованих активів, які знаходяться на території колишньої резиденції експрезидента Віктора Януковича.

Що буде далі з Межигір’ям

За зберігання майна Межигір’я з 2014 року за власною ініціативою відповідають представники громадської організації, які знаходяться на території парку і розпоряджаються ним понад 10 років.

В АРМА пояснили, що на першому етапі відбудеться перевірка наявності і огляд майна.

Зараз дивляться

Державній установі Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення Межигір’я мають передати в управління рухоме майно, яке є складовою інфраструктури паркового комплексу та використовується в тепло-, електро-, водопостачанні та водовідведенні, а також в охороні паркового комплексу.

Йдеться про майно, яке знаходиться на державних землях та забезпечує безперебійну роботу держустанови.

Згідно з розпорядженням Кабміну №321-р, також має бути проведена передача іншого арештованого майна, а саме: садової техніки, меблів, картин, інтер’єри музеїв тощо.

– Фінальним результатом виконання рішення уряду має стати передача арештованого майна від відповідальних зберігачів арештованих активів, тобто від представників громадської організації, в управління державній установі парк-пам’ятка Межигір’я – пояснили в АРМА.

У 2023 році Верховна Рада схвалила закон, яким Межигір’я повернуто у державну власність та створено новий об’єкт природно-заповідного фонду на 138,6 га.

Це рішення розпочало процес перетворення колишньої урядової резиденції на державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Він присвоюється найбільш цінним обʼєктам паркового будівництва.

Землі новоствореного державного парку-пам’ятки визначені землями природно-заповідного фонду.

Діяльність Межигір’я координується Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів.

Відтепер всі надходження від функціонування Межигір’я надходитимуть в державну скарбницю.

Справа Межигір’я

Межигір’я — резиденція, розташована у селі Нові Петрівці Київської області. Із 1935 до 2007 року маєток був державною урядовою резиденцією. Але згодом вона стала приватною власністю тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича.

Після втечі Януковича з України правоохоронні органи визнали таке привласнення незаконним. Згодом Януковичу та його сину було повідомлено про підозру в заволодінні Межигір’ям.

У 2017 році за рішенням Вищого господарського суду резиденцію повернули у державну власність.

А в 2018-му Печерський районний суд Києва передав Межигір’я до управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Фото: Межигір’я

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-01 17:13:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин