Україна і світ

про що варто знати громадянам України

Вже в цю суботу, 18 травня, набере чинність новий закон про мобілізацію в Україні, який вносить певні зміни в роботу територіальних центрів комплектування (ТЦК), військовий облік та інші аспекти, пов’язані з мобілізацією.

Факти ICTV зібрали 10 відповідей на найпоширеніші запитання щодо мобілізації.

Кого не можуть мобілізувати

Згідно із новим законом, в Україні мобілізації не підлягають чоловіки віком до 25 років, а також старші 60.

Зараз дивляться

Призов на військову службу також не стосуватиметься осіб, які мають бронювання. Список надання бронювання визначається Кабінетом міністрів України. Насамперед це працівники органів держвлади, співробітники критично важливих підприємств та організацій. Втім, для цих осіб передбачено спеціальний військовий облік.

Мобілізації також не підлягають особи з інвалідністю (статус визначається під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). ВЛК також визначає для осіб статус тимчасово непридатних за станом здоров’я, що отримується строком на 6-12 місяців, після чого потрібно наново пройти ВЛК.

Призову не підлягають і багатодітні батьки, але за винятком тих, хто має борги за аліментами, а також батьки-одинаки, батьки дитини з інвалідністю до 18 років, усиновлювачі дітей віком до 18 років, а також чоловіки, що зайняті доглядом за хворою дитиною, дружиною чи батьками дружини.

Мобілізація також не торкнеться осіб, які є опікунами недієздатних осіб, чоловіком/дружиною особи з інвалідністю І чи ІІ групи, чоловіків, які мають дитину до 18 років, якщо дружина проходить військову службу, чоловіків, чиї близькі родичі загинули чи зникли безвісти під час бойових дій або посмертно отримали звання Герой України.

Це саме стосується й українських військовослужбовців, які були звільнені з російського полону. Ці особи можуть повернутися до лав Сил оборони лише на добровільних засадах.

Не будуть мобілізовані студенти денної або дуальної форми навчання, які отримують рівень освіти, вищий за попередній. Мобілізації також не підлягають науковці, викладачі та шкільні вчителі, які мають мінімум 0,75 ставки у навчальному закладі. Це саме стосується й аспірантів та докторантів.

Мобілізації також не підлягають чиновники категорії А, судді, працівники органів військового управління Міноборони, ЗСУ, ДСНС, СБУ, Нацполіції, Нацгвардії та інших відомств. На чиновників категорій Б та В діє порядок бронювання не більше 50% від кількості військовозобов’язаних.

Хто має право вручати повістку

Право вручати повістку належить, як і раніше, представникам ТЦК. Крім того, вручити повістку також можуть виконавчі органи місцевих рад, керівництво державних органів, органів місцевого самоврядування та підприємств, а також керівництво навчальних закладів та ОСББ.

Оповіщення населення про вручення повісток можуть забезпечувати співробітники Національної поліції, але прав саме вручати повістку у них немає. Вони можуть супроводжувати представників ТЦК і забезпечувати порядок для уникнення конфліктних ситуацій. Крім того, співробітники поліції будуть займатися розшуком і доставкою до військкоматів тих, хто не з’явився за повісткою.

Повістки також можуть бути вручені за місцем проживання, навчання, роботи, на вулиці, у громадських місцях, на блокпостах тощо. Сама повістка має бути повністю заповнена та містити такі дані, як ПІБ, дата та час прибуття до ТЦК, підпис начальника ТЦК та печатка.

З моменту, коли в Україні набере чинності новий закон про мобілізацію – 18 травня, співробітники поліції та ТЦК отримають право вимагати у чоловіків віком 18-60 років надавати військово-обліковий документ, що буде фіксуватись на камеру.

Неявка за повісткою можлива лише з поважних причин, а саме: хвороба, смерть близького родича, стихійне лихо чи обстріл. У такому випадку необхідно мати документ, що підтверджує обставини неявки військовозобов’язаної особи до ТЦК, та повідомити про це військкомат протягом трьох днів. Похід до ТЦК буде відкладений, але згодом все одно потрібно буде до нього завітати.

Українці за кордоном: що змінить новий закон про мобілізацію

Військовозобов’язаним чоловікам, які перебувають за кордоном, необхідно буде оновити облікові дані протягом 60 днів. Є можливість зробити це дистанційно електронною поштою, за телефоном свого ТЦК в Україні, а також через електронний кабінет.

Ті особи, які були раніше зняті з військового обліку, оскільки тривалий час проживають за кордоном, мають стати на військовий облік протягом 30 днів з дати набрання чинності відповідної постанови Кабінету міністрів.

Якщо військовозобов’язана особа не оновлює свої облікові дані, вона буде позбавлена можливості отримати консульські послуги у закордонних дипломатичних установах України. Наприклад, під час звернення за новим закордонним паспортом.

Винятки цього обмеження: військовозобов’язаний чоловік оформлює посвідчення для повернення в Україну; консульські послуги надаються дитині громадянина України, другий з батьків якої є іноземцем; якщо особу було затримано або позбавлено волі за кордоном.

Скасування статусу обмежено придатний: що це означає

Ще з 4 травня в Україні було скасовано статус обмежено придатний для військовозобов’язаних, тому особи, які раніше мали відповідну помітку у документах, мають до кінця року пройти повторний медичний огляд.

Військово-лікарська комісія встановлюватиме статус:

  • непридатний (повністю);
  • придатний (повністю);
  • придатний до служби у військових вишах, ТЦК та частинах забезпечення (непридатний до служби у штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецпризначення тощо);
  • придатний за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до військового вишу);
  • придатний до виконання специфічних завдань.

Перелік критеріїв для визначення статусу придатності чи непридатності має кілька тисяч позицій. З ним можна ознайомитись за посиланням.

Відповідний наказ Міноборони про роботу ВЛК набирає чинності також 18 травня.

Ті, хто мав статус обмежено придатних, має оновити свої облікові дані протягом 60 днів. Їм також потрібно буде пройти військово-лікарську комісію, після чого буде визначено оновлений статус особи.

novyj proekt 25

Фото: УНІАН

Кому потрібно проходити ВЛК

Усі військовозобов’язані та військовослужбовці, які раніше мали статус обмежено придатні, мають повторно пройти ВЛК. Крайній термін – 4 лютого 2025 року.

Військовозобов’язані можуть отримати направлення безпосередньо у військкоматі.

Військовослужбовці можуть взяти його у командира військової частини чи у лікарні, де відбувається реабілітація військового. Можливість для військовослужбовця отримати направлення у ТЦК також передбачена, якщо він стоїть на обліку під час відпустки.

Міністерство оборони України вказувало, що особа не може пройти ВЛК самостійно, а має отримати відповідне направлення. За наявності статусу обмежено придатний ТЦК повинен поінформувати, коли особа має пройти ВЛК, і видати направлення.

Водночас у випадках, коли протягом тривалого часу не надходить повідомлення від ТЦК, людині потрібно самостійно піти до ТЦК та оновити дані. Військкомат тоді видасть відповідне направлення.

Військовозобов’язані українці мають проходити комісію щорічно, оскільки висновки ВЛК щодо визначення придатності є тимчасовими і діють протягом року. За цей час можуть відбутися зміни у стані здоров’я, тому необхідно або підтвердити статус, або отримати новий.

Йти до ТЦК чи не йти: хто має прибути до військкомату

Оновлення військово-облікових даних стосується усіх чоловіків у віці від 18 до 60 років. Військовозобов’язані мають на це, згідно з законом, два місяці з 18 травня.

Відповідні зміни стосуються і тих військовозобов’язаних, у кого закінчився термін дії висновку військово-лікарської комісії.

Оновити дані можна через ТЦК, центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) або електронний кабінет військовозобов’язаного (е-кабінет). Крім того, потрібно надати номер телефону, адресу електронної пошти та інформацію про адресу фактичного проживання.

Вимога поширюється на:

  • призовників віком 17-25 років із посвідченням про приписку;
  • військовозобов’язаних віком 25-60 років з військовим квитком або тимчасовим посвідченням;
  • жінок-медиків та фармацевтів, які стоять на військовому обліку.

Оновлення даних стосується усіх, незалежно від статусу, який особа мала раніше – придатні, обмежено придатні чи непридатні.

Водночас особам, які були зняті з військового обліку, йти до військкоматів непотрібно. Але ця інформація має бути вказана у держреєстрах та військових квитках.

Якщо особа не має позначки зняття з військового обліку, тоді представники ТЦК або інші уповноважені на це особи можуть видати повістку для уточнення даних. Явка до військкомату у такому випадку є обов’язковою.

Оновлення даних не торкнеться також осіб, які робили це після публікації нового закону 17 квітня 2024 року.

Базова підготовка: кого стосується

В оновленому законі про мобілізацію скасовується строкова військова служба. Замість цього запроваджується базова підготовка.

Проходження базової підготовки тепер буде обов’язком чоловіків у віці з 18 до 25 років. Водночас у період до 24 років буде наявна можливість обирати період служби.

Пройти базову підготовку зможуть і дівчата, але за бажання.

Запровадження військової підготовки у всіх вищих навчальних закладах відбудеться з 1 вересня 2025 року.

Базова військова підготовка не буде стосуватись чоловіків, які визнані непридатними для служби. Це саме стосується й осіб, які вже пройшли військову підготовку.

Програма міститиме теоретичні заняття з загальновійськових дисциплін та практичну частину, яка займе не менше 70% від загального навчання.

Базова військова підготовка також проводитиметься в освітніх центрах ЗСУ.

Під час воєнного стану базова підготовка триватиме три місяці: протягом першого місяця – загальновійськова підготовка, два наступних – професійна.

У мирний час базова підготовка триватиме 5 місяців замість 3.

424699500 731217759191305 7274800027020513100 n

Генштаб ЗСУ

Е-кабінет військовозобов’язаного: що це і коли запрацює

Електронний кабінет призовників, військовозобов’язаних та резервістів – це персональний вебсервіс, запуск якого відбудеться 18 травня 2024 року.

У е-кабінеті буде альтернативна можливість уточнити військово-облікові дані, що не передбачає візиту до ТЦК.

Портал буде доступний через застосунок для смартфонів на базі iOS та Android. Оновлення облікових даних у застосунку можливе після авторизації, яка відбувається через BankID чи сервіс Дія. Підпис.

Після того як будуть оновлені облікові дані, за необхідності співробітники ТЦК можуть вийти на зв’язок із військовозобов’язаним, викликати до військкомату, направити на ВЛК та мобілізувати. Водночас через е-кабінет повістки розсилатися не будуть.

Зауважимо, що реєстрація в е-кабінеті є добровільною.

Покарання для ухилянтів

В оновленому законі про мобілізацію наявні норми щодо відповідальності для військовозобов’язаних, які порушують правила обліку та мобілізації.

За наявності порушень щодо обліку чи мобілізації ТЦК буде мати можливість звернутись до поліції з вимогою про адміністративний арешт та доставку до військкомату. Якщо поліція не може виконати вимогу, протягом п’яти днів громадянину направлять рекомендованим листом вимогу про необхідність з’явитися до ТЦК.

Закон передбачає, що датою вручення вимоги вважається день, коли вона була вручена під розписку на пошті, коли була проставлена відмітка на пошті про відмову в її отриманні або про неможливість вручити за адресою.

Якщо після цього протягом 10 днів особа не з’явилася до військкомату, ТЦК може звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію водійських прав.

Позов з боку військкомату подається протягом 30 днів. На цьому тлі суд може обмежити право керувати транспортним засобом, доки громадянин не виконає вимогу. Апеляцію можна подати протягом 15 днів.

Примітно, що судова інстанція може відмовити ТЦК, якщо призупинення прав позбавляє особу основного заробітку або транспортний засіб використовується для перевезення осіб з інвалідністю.

Додамо, що у травні поточного року був ухвалений закон, який підвищує штрафи для ухилянтів. Наразі він очікує на підпис президента. В документі передбачено, що за порушення правил військового обліку (непостановка на облік або неоновлення даних) штрафуватимуть на суму від 17 тис. до 25,5 тис. грн.

Відповідні штрафи виписуватимуть тим, хто ухиляється від мобілізації (відмова від повістки або неявка за нею).

Скільки платитимуть військовим

Заробітна плата військових складається з грошового забезпечення та доплат.

Так, грошове забезпечення розраховується з посадового окладу, окладу за звання, а також надбавок за вислугу років, особливості служби тощо. Мінімальний розмір грошового забезпечення – 20 130 грн.

Доплата у 30 тис. грн нараховується військовим, які виконують бойові завдання не на першій лінії зіткнення. Доплата у 50 тис. гривень – тим, хто виконує бойові завдання у складі органів військового управління підрозділами першого ешелону оборони чи наступу. Доплата у 100 тис. грн – тим, хто безпосередньо бере участь у бойових діях.

Крім того, було запроваджено новий вид доплат, а саме грошову винагороду у 70 тис. грн, що передбачена за кожні 30 днів виконання бойових завдань на лінії зіткнення. Тож з квітня особи, які протягом 30 днів воюють на передовій, можуть отримати не менше 190 тис. грн.

Також існує пакет мотивацій, що може компенсувати мобілізованим 50% першого внеску з іпотеки. Крім того, наявні виплати по 100 тис. грн після першого та другого року служби.

Для військовослужбовців також передбачено звільнення від відсотків за користування кредитами, сплати штрафів та пені (крім кредитів на авто та житло).

У період протягом трьох місяців після того, як був укладений контракт, військовим буде надаватись сертифікат на купівлю авто у розмірі 150 тис. грн. За знищену чи трофейну техніку встановлено винагороду у розмірі від 11 500 до 870 тис. грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-14 22:41:05

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин