Україна і світ

Після поранень та ампутацій: з 2023 року в Україні сформовано 1,6 млн е-направлень на реабілітацію

Протягом 2023-2024 років сформовано 1,6 млн електронних направлень на реабілітаційні послуги. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ України.

Повернутися до нормального життя

– Через війну з кожним днем збільшується кількість українців, які дістали поранення та ампутації. Багато з них набувають обмеження функціонування і тому потребують відновлення, щоб повернутися до нормального життя, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що сьогодні до реабілітації пацієнта залучена повноцінна мультидисциплінарна команда спеціалістів, до якої входять лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, протезист-ортезист, логопед, психолог та інші фахівці.

Електронна система

Щоб усі фахівці могли синхронізувати свої дії та коригувати реабілітаційний план пацієнта, весь процес реабілітації фіксується в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Завдяки використанню кодів Міжнародної класифікації функціонування (МКФ) облік реабілітаційної допомоги здійснюється за уніфікованими параметрами – єдиною міжнародною “мовою реабілітації”.

Це дає змогу розробити чіткий, однозначний і зрозумілий план, як для українських фахівців, так і для їхніх колег за кордоном, якщо пацієнт продовжить реабілітацію в іншому закладі.

Переваги ЕСОЗ

Починаючи з літа 2023 року понад 2,5 тис. спеціалістів із реабілітації з понад 700 закладів по всій Україні почали активно обліковувати інформацію щодо реабілітаційних втручань у ЕСОЗ.

За цей час у ЕСОЗ було створено понад 2,3 млн спостережень з використанням кодів Міжнародної класифікації функціонування.

Електронні записи дають змогу захищено зберігати дані про відновлення людини в одному місці. Це зручно й тому, що людині не доведеться зберігати та возити з собою всю паперову медичну документацію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наступним етапом реформування системи реабілітації планується цифровізація інструментів функціональної оцінки стану пацієнта та призначення допоміжних засобів реабілітації в ЕСОЗ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-26 13:17:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин