Україна і світ

Нові правила інтернатури-2024, як розподілятимуть місця – МОЗ

Учора, 27 березня, у Києві відбулася зустріч представників Міністерства охорони здоров’я зі студентами Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Захід ініціювала команда МОЗ для обговорення проєкту змін до положення про інтернатуру.

Про це повідомили у пресслужбі відомства

З урахуванням реальної потреби

За словами першого заступника міністра охорони здоров’я Сергія Дуброва, під час цьогорічного розподілу буде враховано реальну потребу держави в лікарях певних спеціальностей.

Зараз дивляться

Зазначається, що у 2024 році випускники закладів вищої освіти зможуть пройти інтернатуру за 23 спеціальностями. Крім того, нововведенням 2024 року є можливість отримати спеціальність Судово-медична експертиза.

Найбільш потрібні лікарі

Водночас, серед найбільш потрібних для держави цього року – лікарі загальної практики-сімейної медицини, лікарі з медицини невідкладних станів, лікарі-анестезіологи, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, лікарі-терапевти (внутрішні хвороби).

Повідомляється, що до 15 травня МОЗ передасть перелік медзакладів і вакантних посад для інтернів, на які можна буде розподіляти випускників.

– Місць для проходження інтернатури достатньо. Ба більше, держава гарантовано забезпечить фахівців першим місцем роботи, – зазначили в МОЗ.

При цьому до випускників 2024 року бюджетної форми навчання не застосовується вимога про обов’язкове відпрацювання протягом трьох років.

Вибір і рейтинговий бал

Випускники, які беруть участь у розподілі (як бюджетники, так і контрактники), розподілятимуться на вакантні місця в закладах охорони здоров’я відповідно до свого вибору та рейтингового бала. У тих, хто має вищий рейтинговий бал, буде ширша можливість вибору.

Якщо випускник, який навчався за рахунок держбюджету, відмовиться від розподілу на бюджетні спеціальності, він братиме участь у рейтинговому розподілі наступного року. Студенти контрактної форми також зможуть узяти участь у розподілі на державні місця, або обрати самостійно – за контрактом.

Час навчання

Вибір медзакладу для проходження інтернатури не означає, що інтерн проведе там увесь час навчання. Воно відбувається відповідно до програми інтернатури, має передбачати ротацію між відділеннями та закладами для здобуття необхідних знань і навичок.

Навіть якщо випускнику забракне рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності під час розподілу, він зможе отримати нову спеціалізацію після завершення проходження інтернатури.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-28 15:33:02

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин