Україна і світ

Неприємний запах ніг, причини, ефективні способи боротьби – експерти

Американські експерти пояснили, чому ноги так огидно пахнуть і як ефективно боротися з цією проблемою.

– Смердючі ноги – це нормально, особливо для людей, які сильно потіють через фізичні вправи, спекотну погоду або взуття, що не дихає. Я бачу це постійно, – каже ортопед Ніколас Батлер.

У всьому винні бактерії

За його словами, у даному випадку йдеться про бромгідроз – це технічний термін, що позначає неприємний запах ніг і загальний запах тіла, поту і бактерій.

Зараз дивляться

Ортопед каже, що сам по собі піт не має запаху. У всьому винні бактерії, які харчуються потом, виробляючи кислоти, через які ноги можуть пахнути сиром, сіркою або оцтом.

Деякі ноги пахнуть сильніше

– Якщо ноги постійно вологі, навіть коли ви не ведете активний спосіб життя, або якщо ви бачите конденсат на підлозі, коли ходите босоніж, це може бути основною проблемою, – пояснив Батлер.

Наприклад, винуватцем може бути підошовний гіпергідроз – стан, за якого гіперактивні потові залози спричиняють надмірну пітливість ніг.

За словами ортопеда, у людей, які переживають гормональні зрушення, як-от підлітки та вагітні жінки, також можуть сильніше пітніти ноги.

За словами Батлера, якщо немає жодних симптомів інфекції, як-от свербіж, почервоніння, сухість або потріскана шкіра, невеликі коригування мають допомогти позбутися запаху.

Чистота стоп і нігтів

Експерти рекомендують мити ноги щодня, зокрема між пальцями. Використовувати найкраще мило без ароматизаторів, тому що, хоча ароматизоване мило може маскувати запах, воно з більшою ймовірністю подразнюватиме шкіру.

За словами експертів, бруд під нігтями на ногах також може спричинити неприємний запах ніг. Крім того, слід ретельно висушити ноги, перш ніж надягати шкарпетки.

Антиперспірант або дезодорант

Фахівці пропонують нанести комбінований стік антиперспіранту і дезодоранту прямо на ступні ніг. Щоб знизити ризик подразнення, краще використовувати прозору тверду речовину, що не має запахів і барвників.

Змінити шкарпетки та взуття

Носіння взуття із закритим носком без шкарпеток – це рецепт дуже смердючих ніг, зазначають фахівці. За їхніми словами, слід змінювати шкарпетки протягом дня, а також обирати шкарпетки, виготовлені здебільшого з бавовни або вовни, які можуть вбирати вологу.

Міняти взуття через день теж може мати велике значення. А для активного відпочинку ідеальним буде вибір взуття з сітчастим верхом або з відкритим носком. Це сприяє циркуляції повітря, і не дає ногам потіти.

Продезінфікувати взуття

Експерти також рекомендують вимити взуття, обприскати його дезінфекційним засобом, наприклад, лізолом, і дати йому висохнути, щоб у бактерій не було можливості розмножуватися. Замість машинного прання слід замінювати устілки кожні кілька місяців.

Якщо після кількох тижнів ретельного догляду за ногами проблема все ще лишається, слід звернутися до лікаря, який зможе діагностувати захворювання шкіри або нігтів, що спричиняють неприємний запах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-12 13:33:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин