Україна і світ

Наталю Гуменюк звільнили з посади начальниці пресцентру Сил оборони півдня

19 квітня речницю Сил оборони півдня Наталю Гуменюк звільнили із займаної посади.

Про це йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

Наголошується, що Генштаб провів ротаційні заходи щодо начальника Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня.

Зараз дивляться

– Ухвалено рішення щодо завершення відрядження та виключення із сил та засобів відповідного угруповання військ полковника Наталі Гуменюк з 19.04.2024. Наразі триває відбір відповідного фахівця, який чи яка вже невдовзі стане “голосом” Сил оборони півдня, – йдеться у повідомленні.

Також у Генштабі зауважили, що Центр стратегічних комунікацій Сил оборони півдня продовжує працювати у штатному режимі.

Що передувало звільненню

Раніше учасники Медіаруху, низка журналістів та медіа звернулися до військового керівництва з проханням усунути Наталію Гуменюк із займаної посади. За їхніми словами, Наталя Гуменюк начебто заважає висвітленню злочинів російських окупантів і не дає журналістам показувати подвиг Сил оборони на Херсонщині.

Журналісти наголошують, що росіяни знищують Херсон, перетворили на руїни Берислав, українські військові стійко відбивають ворожі атаки.

– Але ні першого, ні другого не бачать ані українці, ані світ. Вони бачать, як українські військові захищають Часів Яр, і як його руйнують росіяни. Як українські військові тримають Куп’янськ та села навколо… Бо на сході немає Наталі Гуменюк, а на півдні є, – йдеться у заяві журналістів.

При цьому у заяві журналісти наголосили, що в ОСУВ Хортиця на східному напрямку пресофіцери навпаки сприяють донесенню інформації з фронту у тих межах, які не шкодять безпеці операцій.

Підписанти зауважили, що ЗМІ, українці і світ бачать обличчя захисників Донеччини, Луганщини, Харківщини, Запоріжжя, але не бачать облич захисників Херсонської області.

Як зазначає Медіарух, на Херсонщині немає доступу до шпиталів і стабілізаційних пунктів, де лікують поранених захисників та цивільних.

– Найбільш кричущим випадком була заборона заїзду на Херсонщину в підтоплені міста і села в день підриву Каховської ГЕС — тоді світові ЗМІ заполонили посилання на свідчення російських військкорів, адже від нас інформація була майже відсутня.

Журналістам доводилось мінними полями заїжджати в щойно звільнені села на Херсонщині і Миколаївщині, щоб світу розповісти про воєнні злочини росіян. Офіційного дозволу заїхати в ці села легально дорогами через блокпости в адекватний термін домогтись було неможливо, — згадують журналісти.

Також українські та закордонні медійники звернулися до комітету Верховної Ради з питань свободи слова з проханням звільнити Наталію Гуменюк. Про це повідомив голова комітету Ярослав Юрчишин.

Він зауважив, що безпека українських воїнів — це найголовніше. Однак військові мають давати можливість висвітлювати російські злочини та подвиги наших оборонців.

— Якщо ми не будемо говорити про війну — про неї світу розкаже ворог. І подача інформації буде точно не на нашу користь, — заявив Ярослав Юрчишин.

Гуменюк відповіла на заяву журналістів

Сама очільниця об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк заперечила заяви журналістів про те, що вона начебто забороняє висвітлювати воєнні злочини росіян та не дає показувати оборонців Херсонщини.

– Те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС – це абсолютна неправда. Відпрацювали понад 800 запитів протягом одного тижня в спрощеному порядку, – заявила Гуменюк.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 786-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 10:28:22

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин