Львівський портал

Львівська ОВА остаточно програла суд за землю під віллою на вул. Горбачевського

Касаційний господарський суд Верховного Суду остаточно відмовив Львівській обласній військовій адміністрації у передачі ділянки під скандальною віллою Захарієвича на вул. Горбачевського. Ділянка зареєстрована за Національною академією наук, вілла на цій землі належить до пам’яток архітектури, тому, на думку ОВА, ділянка під нею не може перебувати у власності НАН. Утім Верховний Суд позов ОВА відхилив, повідомляє ZAXID.NET.

Йдеться про земельну ділянку площею 0,39 га на вул. Горбачевського, 19, де розташована триповерхова вілла 1929-1930 років, зведена за проектом бюро Карля Ольґерда Юраша, Євгена Червинського та Альфреда Захаревича. З 2013 року ділянка перебуває користуванні Карпатського відділення інституту геофізики Національної академії наук України. У 2019 року тут почали вирубувати дерева під будівництво 5-поверхівки на 20 квартир.

Мешканці району виступили проти будівництва, їх підтримала Львівська міськрада та запропонувала облаштувати там сквер, а для будівництва виділити іншу земельну ділянку. Виконком скасував видані містобудівні умови на будівництво житла, втім НАНУ відновила дію містобудів у Верховному Суді.

Згодом прокуратура за позовом Львівської ОВА звернулась в Господарський суд з вимогою забрати ділянку з користування Карпатського відділення інституту геофізики імені Субботіна та передати Львівській обласній державній адміністрації, оскільки спірна ділянка належить до земель історико-культурного призначення – на ній розташована пам’ятка архітектури місцевого значення, приватизована НАН.

9 листопада 2023 року Господарський суд відмовив Львівській обласній прокуратурі в задоволенні позову. Суд підтвердив, що землі історико-культурного призначення можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності, тому порушень у тому, що ділянка на вул. Горбачевського, 19 зареєстрована за НАН, немає. Крім цього, суд наголосив, що прокуратура хоче фактично передати ділянку з державної в державну власність, що суперечить закону.

1 лютого 2024 року Західний апеляційний господарський суд залишив це рішення чинним. 18 квітня Верховний Суд підтвердив цю постанову в касації, остаточно залишивши ділянку в користуванні НАН.

Нагадаємо, навесні 2024 року Карпатське відділення інституту геофізики імені Серафима Субботіна почало реставрацію вілли на вул. Горбачевського, 19 із пристосуванням під адмінбудівлю інституту. У Львівській міськраді повідомили, що інститут має погоджену проектну документацію на реставрацію ще з 2016 року.

Як повідомляв Львівський портал, йдеться про віллу Захаревича, яка розташована в історичному ареалі Львова. Вона разом із земельною ділянкою на вул. Горбачевського, 19 є у власності Карпатського відділення Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України. Тривалий час заклад просуває будівництво тут житла.

Передісторія

У 2015 році Карпатське відділення Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України отримало містобудівні умови та обмеження на будівництво на вул. Горбачевського, 19 у Львові п’ятиповерхового житлового будинку нібито для своїх працівників.

Через це будівництво у Львові виник скандал, а у мерії заявили, що не дадуть зводити житло, натомість тут мали облаштувати сквер та громадський простір.

У 2019 році мерія уже скасовувала цю містобудівну документацію, адже Академія наук, готуючись до будівництва, самовільно зрізала на цьому місці дерева. Втім уже на початку 2020 року навчальний заклад поновив дію містобудівних умов через суд. Міська рада подала апеляцію, але програла. Згодом суд удруге став на бік інституту і дозволив забудувати зелену зону.

Весною 2024 року львів’яни забили на сполох та звернулися до управління охорони історичного середовища міста через варварську реконструкцію двоповерхової вілли Захаревича.

352

Довідково:

Цегляну віллу на вул. Горбачевського, 19, відому як вілла Захарева, збудували у 1929-1930 роках за проєктом архітектурного бюро Альфреда Захарієвича.

image 1 2 1

Цей будинок є останнім із чотирьох приватних осель, в яких у Львові мешкала родина відомого архітектора.

Вілла має декілька поверхів, мансарду та високий двосхилий дах, її зводили на території садової ділянки як окремий об’єкт. Дотепер зазнала значної перебудови.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-21 16:37:27

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин