Суспільне мовлення

Дозвіл на перебування у прикордонній зоні: скільки перепусток видали на Львівщині

Більше про це дізнавалось Суспільне.

Мешканець села Нагачів, яке розташоване в 5-кілометровій зоні від кордону, Михайло Цидуляк порається на подвір’ї біля хати. Чоловік каже, живе в цьому селі з народження. Наразі дозволу на перебування у прикордонній смузі він не отримував і його знайомі теж.

“В мене от, скажімо, кум живе в Новояворівську і він думає, як заїхати тепер в Нагачів, бо він чув таку розмову, що треба буде мати йому з міської ради в Новояворівську якусь довідку чи з військомату навіть, щось таке”, — говорить чоловік.

Мешканець села Нагачів Михайло Цидуляк. Суспільне Львів/Іванка Дусько

За словами старости округу Михайла Суровика, у цьому окрузі зареєстровано 3 тисячі 700 людей, наразі дозволу не отримав ніхто. Про нововведення у законодавстві людей інформували прикордонники.

“Звичайно, що це викликало в людей і в нас самих якийсь шок. Ну як так, я тут проживаю, навіть виїхати на поле для того, щоб зробити ті чи інші сільськогосподарські роботи, необхідно мати дозвіл, щоб бути на своєму полі. Ну але в приниципі якесь таке розпорядження прикордонної служби і повинні ми виконувати”, — каже Михайло Суровик.

Староста Нагачівського округу Михайло Суровик показує розпорядження від прикордонників

Староста Нагачівського округу Михайло Суровик показує розпорядження від прикордонників. Суспільне Львів/Іванка Дусько

Дозволи не потрібні у населених пунктах і місцях відпочинку. Якщо ж перебувати за межами села, до прикладу, у лісі, на полі чи біля річки, то необхідно мати із собою такий дозвіл, пояснює прикодонник Олег Квятковський.

“З метою більш посилити контроль над громадянами, які переміщаються у прикордонній смузі, відповідно було запроваджено таке рішення. Всім потрібно реєструватися і отримувати необхідні дозволи, бо рано чи пізно все одно з якоюсь метою вони залишать населений пункт, відповідно до них можна застосувати оці норми”, — говорить Олег Квятковський.

Прикордонники зупинили для перевірки авто у 5 км зоні від кордону з Польщею

Прикордонники зупинили для перевірки авто у 5 км зоні від кордону з Польщею. Суспільне Львів/Іванка Дусько

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами прикордонника, наразі видано 50 дозволів, ще близько двох сотень перебувають в обробці. Щоб його отримати, потрібно звернутись до Сьомого прикордоного загону в письмовій чи електронній формі. Зразок заяви можна знайти за посиланням. Дозвіл не потрібний деяким посадовцям та людям, які прямують за кордон.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин