Україна і світ

Чи сивіє волосся на лобку: причини та що робити

Зміна кольору волосся з віком, є ​​нормальним явищем.  На лобку сиві волосини можуть з’явитися будь-коли і іноді це зовсім не пов’язано із старінням.

Причини очевидні і приховані

Докторка Шарварі Мундхе, гінекологиня з Бангалору наголошує, що є принаймні сім можливих причин цього явища, окрім вікових.

Отож, за твердженням докторки Мундхе, посивіння лобкового волосся можуть викликати:

  • дефіцит вітаміну В12;
  • стрес;
  • вітіліго;
  • вплив хімічних речовин;
  • генетика;
  • куріння;
  • гормональні зміни.

Дефіцит вітаміну В12 прискорює посивіння лобкового волосся

Коли вам не вистачає цієї важливої ​​поживної речовини, організм не виробляє достатньо еритроцитів, що може прискорити процес посивіння.

Що робити? Додати до свого раціону продукти, багаті вітаміном B12, такі як тунець, сардини, сир, яйця, йогурт тощо, щоб задовольнити свої щоденні потреби.

Стрес порушує пігментацію волосся

Під час стресу організм виділяє гормони, які можуть порушити вироблення меланіну та прискорити процес старіння. Останнє дослідження довело, що стрес впливає на стовбурові клітини, які відповідають за відновлення пігменту волосся.

– Отже, сиве волосся на лобку у молодих жінок – поширена проблема, яка виникає через стрес, – говорить гінекологиня.

Захворювання, яке характеризується втратою меланіну – вітіліго

Меланін – пігмент, який відповідає за колір шкіри, волосся та очей. Коли меланоцити, клітини, відповідальні за вироблення меланіну, руйнуються або пошкоджуються, це призводить до появи ділянок депігментованої шкіри та волосся, зокрема в ділянці лобка.

Хімічний вплив косметичних кремів, мила, гелів

У кремах для видалення волосся, засобів для інтимної гігієни, гелів для душу, у косметичному милі містяться речовини, які можуть пошкодити волосяні фолікули та змінити колір волосся.

– З обережністю використовуйте ці засоби, або повністю від них відмовтеся, – говорить лікарка.

Генетичні фактори варто враховувати

Якщо ваші батьки посивіли в молодості, ймовірність того, що у вас з’явиться сивина, в тому числі, на лобку, в юному віці, є більшою.

Генетична схильність впливає на вироблення меланіну і це призводить до передчасного посивіння у деяких людей.

Куріння знебарвлює волосся

Останнє дослідження показало, що куріння може прискорити процес посивіння, причому, й у пасивних курців також. Це  пов’язано з шкідливими хімічними речовинами в тютюновому димі, які здатні пошкодити волосяні фолікули та порушити вироблення меланіну.

Коливання рівня гормонів – суттєва причина посивіння

Гормональні зміни, особливо пов’язані з менопаузою, також можуть впливати на колір волосся. Крім того, гормональний дисбаланс, спричинений такими захворюваннями, як синдром полікістозних яєчників або захворювання надниркових залоз, також може спричинити передчасне посивіння лобкового волосся.

Джерело: Health Shots

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-18 13:10:15

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин