Україна і світ

Аналітики спрогнозували, коли Україна зможе почати новий контрнаступ

Фото: Генштаб ЗСУ

Фахівці припускають, що Україна зможе почати контрнаступальні операції не раніше, ніж наприкінці 2024 року.

Про це повідомляє Голос Америки.

Коли можливий новий контрнаступ України

За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), найближчі місяці українські війська стабілізують лінію фронту.

Зараз дивляться

– Україна, із високою ймовірністю, стабілізує лінію фронту вже у наступні місяці і можливо матиме здатність проводити обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024, або на початку 2025 року, – йдеться у звіті за 27 квітня.

Зазначено, що війська РФ продовжують масштабно впроваджувати технологічні інновації по всій лінії бойових дій. Водночас росіяни, як і раніше, страждають від тактичних невдач.

В Інституті вважають, що Сили оборони України найближчими тижнями зможуть позбутись обмежень щодо боєприпасів, а також вживатимуть заходів, щоб зменшити нестачу в живій силі.

У той же час у The Economist вважають, що сильний контрнаступ України можливий через кілька років за умови постійної підтримки з боку союзників.

Видання з посиланням на осіб, знайомих із плануванням, вказує, що українському війську потрібні роки на підготовку. Навчання можуть тривати до 2026-2027 років і проводитись або в Польщі, або в Україні із залученням західних військових.

До того часу в України має бути змога завдавати ударів по військах РФ, а також по ворожих аеродромах, базах та логістиці. Раніше розвідка Естонії вказувала, що ЗСУ мають виводити з бою до 50 тисяч російських війькових кожні півроку, щоб не дати агресору зміцнити армію.

Журналісти Міссі Раян та Сьобхан О’Грейді в матеріалі для The Washington Post вказують, що перехопити ініціативу і почати масштабний наступ Україна зможе не раніше 2025 року.

У своєму виступі після зустрічі в форматі Рамштайн глава Міноборони США Ллойд Остін та голова Об’єднаних штабів США Чарльз О’Браєн в основному говорили про 2024 рік як рік оборони. Водночас нові поставки ATACMS можуть дозволити Україні більш ефективно проводити атаки в Криму. Окрім того, вже цього року Україна, як очікується, почне отримувати американські винищувачі F-16.

Аналітик американського Інституту досліджень міжнародної політики та колишній морський піхотинець Роб Лі наголошує, що для перехоплення ініціативи Україна має збільшити чисельність своєї армії.

За його словами, навчання новобранців потребує часу і “чим довше триває ситуація з мобілізацією та нестачею людських ресурсів, тим менш ймовірною стає масштабна наступальна операція в 2025 році”.

У WP додають, що брак людських ресурсів турбує союзників України як в США, так і в ЄС. Програма США з навчань українських військових загальмувалась, сказали виданню неназвані американські посадовці. Це може свідчити про нестачу військових для навчань.

У квітні 2024 року президент Володимир Зеленський запевнив, що наступна спроба контрнаступу Сил оборони України буде більш успішною.

Джерело: Голос Америки
Війна в Україні, ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-29 07:39:43

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин